Dags att tänka på skattejämkningen.

Kanske jobbar du bara en del av året? Eller har stora avdragsgilla kostnader för resor till och från arbetet? Nu börjar det bli hög tid att lämna in ansökan för skattejämkning nästa år.

Har du stora ränteutgifter? Eller inkomster från flera olika arbetsgivare eller pensionsinstitut? Kanske jobbar du bara en del av året eller har stora avdragsgilla kostnader för resor till och från arbetet? Då kan det vara läge att ansöka om skattejämkning. Tidigare har omkring 60 000 personer haft en stående jämkning men nytt från och med i år är att ansökan om jämkning måste göras varje år.

– Orsaken till förändringen är att vi vill att så aktuella uppgifter som möjligt ska användas vid jämkningar. Personen själv har de senaste uppgifterna om sina inkomster och utgifter för nästa år. Skatteverket har bara tillgång till tidigare års uppgifter, säger Anna Sjöberg, deklarationsexpert på Skatteverket.

De som tidigare haft stående jämkning har varje höst fått ett förslag från Skatteverket inför nästkommande år. I år gäller det att vara mer uppmärksam då det är ens eget ansvar att skicka in en ny ansökan.

Den som vill att jämkningsbeslutet ska gälla från och med januari 2019 behöver göra ansökan senast 5 november. För den som ansöker senare gäller jämkningen så snart Skatteverket har fattat beslutet.

Charlotta Marténg

GÅ TILL ARTIKELN

Dela med dig av denna artikel!

PÅVERKAR DETTA MITT FÖRETAG?
Har du frågor eller funderingar kring denna artikel? Då kan du fråga oss.

FRÅGA OSS